Klasyczny falafel z miętową tabbouleh

  16.05.2018

Tabbouleh to odmiana sałatki warzywnej, prosto z Libanu, która jest idealna na ciepłe i słoneczne dni. Dodatkowo połączona z falafelem stanowi wspaniały pomysł na pożywny obiad w upalne dni. Sprawdź jak można ją przygotować na naszej patelni Ballarini Bologna Granitium!

Klasyczny falafel z miętową tabbouleh

Klasyczny falafel z miętową tabbouleh

Składniki

Falafel

  • 1 puszka gotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki świeżej pietruszki, drobno posiekanej (można również użyć świeżej kolendry)
  • 4 ząbki czosnku, zmielone
  • 2 szalotki, posiekane
  • 2 łyżki stołowe surowych nasion sezamu
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kminku
  • Szczypta mielonej kolendry
  • Szczypta zmielonego kardamonu
  • 3-4 łyżki mąki uniwersalnej
  • olej roślinny do smażenia
  • Bułka tarta panko

Tabbouleh

  • 100 g gotowanej kaszy bulgur
  • Skórka i sok z cytryny z 1 cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanych liści mięty
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1 średniej wielkości ogórek, obrany i pokrojony w kostkę
  • 10 pomidorków koktajlowych, poćwiartowanych
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Falafel

  1. Dodaj ciecierzycę, pietruszkę, szalotkę, czosnek, nasiona sezamu, kminek, sól, pieprz, kolendrę i kardamon do blendera i zmiksuj, aż składniki się dobrze połączą.
  2. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Dodawaj mąkę po jednej łyżce, aż uzyskasz mieszankę, która nie przykleja się do dłoni.
  4. Przełóż do miski i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Dzięki temu falafele będą bardziej jędrne podczas pieczenia.
  5. Po schłodzeniu uformuj kulki o niewielkich rozmiarach, otocz bułką tartą Panko i usmaż w gorącym oleju na złoty kolor.

Tabbouleh

  1. Zmieszaj skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę z oliwek z gotowaną kaszą bulgur i pozostaw na 15 minut.
  2. Następnie dodaj resztę składników i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Podaj falafel razem z tabbouleh, pitą i hummusem. Można również podawać go z białym jogurtem zmieszanym z mielonym czosnkiem i liśćmi mięty.

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil

Dodaj komentarz

 (z http://)