Kasza jaglana z pesto i pieczonym batatem

  22.07.2016

  Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis według Marka Zaremby, autora bloga kulinarnego Gotuj zdrowo, z królową kasz. Oto przed Wami kasza jaglana z pesto i pieczonym batatem. Oczywiście bazę dania stanowi kasza jaglana z pesto, a resztę składników możecie dowolnie dobierać czy to ze względu na zawartość Waszej lodówki, czy to na Wasze dzisiejsze preferencje smakowe. Tak czy siak, pobawcie się w kuchni i stwórzcie swój pomysł na kasze jaglaną z pesto! Zapraszamy!

Kasza jaglana z pesto i pieczonym batatem

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2-3 łyżki domowego pesto
  • 1 średni batat
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
  • kilka listków jarmużu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do marynowania
  • 2-4 cm utartego imbiru
  • skórka z 1/2 cytryny
  • plasterki młodego ziemniaka
  • ugotowana cieciorka (opcjonalnie)
  • orzech włoski do dekoracji
  • owoc granatu do dekoracji
  • 3 łyżki oleju z ostropestu

Instrukcja

  • Bataty obierz ze skórki, pokrój w centymetrową kostkę, zamarynuj chwilkę w utartym imbirze z utartą skórką i oliwą, doprawiając solą. Wymieszaj dokładnie i upiecz w temp. 185 stopni. Czas pieczenia wynosi ok. 10-15 minut w zależności od piekarnika.
  • Jarmuż przelej na sitku wrzątkiem, a młode buraczki potnij w cienkie paseczki i podgotuj na parze do miękkości.
  • Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z domowym pesto. Serwuj z upieczonym batatem i pozostałymi składnikami. Całość skrop olejem z ostropestu.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Gotuj zdrowo

    Autor: Marek Zaremba

    Dodaj komentarz

     (z http://)