Kasza jaglana z fenkułem i jabłkiem

  20.02.2014

Ta niezwykle łatwa do przygotowania kasza jaglana ala kus kus jest na obecny jeszcze nieco zimowy czas naprawdę wyjątkowa. Szczególnie połączenie jaglanej z bulwą kopru włoskiego, czyli fenkułem ma konkretny prozdrowotny i odżywczy ładunek dla naszego zdrowia. Tym piękny początkiem zapraszmay na kaszę jaglaną z fenkułem i jabłkiem.

Kasza jaglana z fenkułem i jabłkiem

Kasza jaglana

Składniki na 2 osoby

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka gotowych chipsów z jabłek (suszone)
  • 1/2 owocu granatu
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuła)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki żurawiny (opcjonalnie)
  • olej kokosowy lub inny do uprażenia chipsów jabłkowych

Dressing

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy

Przygotowanie

  1. Ugotuj wcześniej dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną wraz z dodatkiem plasterków świeżego imbiru i kory cynamonu (opcjonalnie) Odstaw i po ostygnięciu rozdziel ziarenka/grudki kaszy dłońmi, tak aby powstała bardziej sypka.
  2. Przygotuj dressing. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i posmakuj.
  3. Wydryluj owoc granatu.
  4. Fenkuł potnij na paseczki i praż na patelni z dodatkiem oleju kokosowego, po chwili dodaj chipsy z jabłek i oprósz wszystko cynamonem. Praż jeszcze chwilę mieszając i dodaj do ugotowanej kaszy.
  5. Kaszę skrop dressingiem i serwuj z uprażonymi na suchej patelni płatkami owsianymi, owocem granatu i listkami świeżego tymianku lub melisy.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga gotujzdrowo!.

Autor: gotujzdrowo!

Dodaj komentarz

 (z http://)