Kasza jaglana a’la kus kus z burakiem i gruszką

  09.11.2013

Kolejna odsłona kaszy jaglanej przed nami. Oto kasza jaglana a'la kus kus z burakiem i gruszką. Łatwy sposób na zdrowy, oczyszczający i odkwaszający organizm posiłek. Zapraszamy!

Kasza jaglana a’la kus kus z burakiem i gruszką

Kasza jaglana a’la kus kus z burakiem i gruszką

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 średnie buraki
  • 1 gruszka
  • 4-6 orzechów włoskich
  • 2-4 daktyle
  • kilka migdałów (opcjonalnie)
  • koperek świeży
  • świeży tymianek i mięta (opcjonalnie)

Dressing

  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej Tahini
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego z agawy lub płynnego miodu
  • szczypta soli morskiej do smaku

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni. Piecz skropione oliwą buraki zawinięte w folię aluminiową przez ok. 40 -50 minut. Możesz sobie upiec więcej buraków do innego dania. Ostudź buraki w zimnej wodzie, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
  2. Ugotuj kaszę jaglaną na sypko. Kaszę należy dokładnie 3-4 krotnie wypłukać przed gotowaniem w zimnej wodzie. Możesz dodać do gotowania kawałek kory cynamonu i plasterek imbiru.
  3. W czasie, kiedy gotuje się kasza przygotuj dressing. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aby powstała jednolita konsystencja.  Dopraw solą morska i posmakuj. Jeżeli nie masz pasty sezamowej dodaj trochę octu balsamicznego.
  4. Daktyle pokrój w drobne paseczki, a gruszkę w kostkę i skrop delikatnie sokiem z cytryny, aby zachowała swój naturalny kolor oraz jędrność.
  5. Ugotowaną kaszę rozłóż na półmisku i dodaj buraki. Wymieszaj aby kasza uzyskała czerwony kolor. Dodaj następnie gruszkę, pokrojone migdały, daktyle i orzechy. Skrop wszystko dressingiem i wymieszaj.
  6. Serwuj udekorowane świeżym koperkiem i listkami mięty oraz świeżego tymianku.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi ze strony gotujzdrowo

Autor:

Kasza jaglana a’la kus kus z burakiem i gruszką Kasza jaglana a’la kus kus z burakiem i gruszką

Pokaż wszystkie komentarze 

Magda

09.11.2013 22:15:59

Super przepis. Nie mam jeszcze takiej extra patelni, ale przepis wypróbuję :)

Dodaj komentarz

 (z http://)