Kakaowy pudding chia z musem z truskawkowym, awokado i borówkami

  18.07.2016

 Autora bloga kulinarnego 'Gotuj zdrowo', Marka Zarembę, znamy z tego, że dba on o zdrowie poprzez zachowanie integralności całego organizmu. Na upały doskwierające w okresie letnim poleca on głównie nawilżające koktajle, które wspomogą również schłodzenie organizmu od wewnątrz. Takie właściwości ma właśnie koktajl, który proponuje on tym razem - pudding kakaowy z nasion chia z dodatkiem truskawek, awokado i borówek. Wszystkie te smaki połączone ze sobą nie tylko spowodują rozkosz naszemu podniebieniu ale i w zbawienny sposób pomogą uchronić nas przed negatywnymi skutkami przegrzania. Zapraszamy!

Kakaowy pudding chia z musem truskawkowym, awokado i borówkami

Składniki

  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kakao
  • 1,5 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska)
  • mała szczypta mielonego kardamonu
  • drobna szczypta soli himalajskiej
  • kilka dojrzałych truskawek
  • 2-3 listki bazylii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego (opcjonalnie)
  • kawałek awokado
  • borówki do dekoracji

Instrukcja

  • Do garnka wlej mleko roślinne i podgrzej, dodaj kakao, kardamon i chwilkę gotuj. Możesz dodać malutką szczyptę soli himalajskiej dla wzmocnienia smaku. Odstaw do ostygnięcia.
  • Następnie dodaj nasionka chia, wymieszaj i wstaw do lodówki na około 20 minut.
  • Truskawki obierz z szypułek i zblenduj z dodatkiem bazylii.
  • Gotowy pudding serwuj z musem truskawkowym, awokado i borówkami.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

    Autor: Edyta Stępczyńska

    Dodaj komentarz

     (z http://)