Jak przygotować małże nowozelandzkie w winie?

  13.09.2015

Owoce morza? O tak! Kochamy je bardzo. A jak przygotowywać je to oczywiście w winie! Dzisiaj zapraszamy do kolejnej części serii 'Jak przygotować..' z autorką bloga kulinarnego 'Blondynkagotuje'. Wszystko przygotowane na niezawodnych produktach firmy Ballarini, która po raz kolejny pokazały na co je stać w kuchni! 

Jak przygotować małże nowozelandzkie w winie?

Małże nowozelandzkie w winie

Składniki

  • ok. 15 sztuk małży nowozelandzkich
  • 250 ml wina białego wytrawnego
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • pół pęczka pietruszki
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sucharki, czyli takie suche pieczywo tostowe do maczania w sosie

Instrukcja

  1. Tak jak wspomniałam na początku małże miałam mrożone, więc wyciągnęłam je z zamrażarki wieczorem. Rozmrażałam je w lodówce, bo małże powinno się rozmrażać powoli.
  2. Małże opłukałam pod bieżącą zimną wodą, a muszle porządnie oskrobałam nożykiem, bo paznokci szkoda. Po co? Bo na muszlach były różne narośla i jakieś takie wąsy, nitki, nie ważne, muszle musiałam mieć czyściutkie.
  3. Pietruszkę opłukałam i posiekałam. Czosnek pokroiłam w cienkie plasterki a cebulę w kostkę. Chili w cienkie paseczki. Garnek postawiłam na ogniu, na rozgrzany wlałam odrobinę oliwy z oliwek i na rozgrzaną oliwę wyłożyłam cebulę i smażyłam do momentu zeszklenia.
  4. Jak cebulka się ładnie zeszkliła, dołożyłam czosnek i papryczkę chili i smażyłam kilka chwil. Jak już to wszystko się ładnie posmażyło do garnka włożyłam małże i dusiłam kilka chwil, co jakiś czas potrząsałam garnkiem, aby się trochę tam te małże poprzemieszczały. Wlałam wino, garnek przykryłam i dusiłam kilka minut. Oczywiście co jakiś czas potrząsałam garnkiem, aby przemieszać małże, Uwielbiam ten odgłos muszki uderzających o ścianki garnka, wrażenie jakbym tam gotowała kamyki.
  5. Dodałam pietruszkę, ponownie przykryłam garnek i dosłownie chwilkę dusiłam jeszcze. Ja lubię, ale jak Ty nie przepadasz za pietruszką dodaj jej mniej. Cóż więcej pisać. Małże wystarczy wyłożyć na talerz, polać sosem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Magdalena Kochańczyk

Dodaj komentarz

 (z http://)