Jak dobrze ugotować ryż Basmati?

  20.08.2015

Wiele posiłków gotujemy 'na oko' - z doświadczenia wiemy ile będzie dobrze lub też po prostu nie przywiązujemy większej wagi do tego jak gotujemy te najprostsze składniki potraw. W tym wpisie podamy Wam przepis na ugotowanie ryżu Basmati według autorki bloga kulinarnego Blondynkagotuje. Pewnie wielu osobom wyda się to śmieszne i banalne, lecz od tego ile wody i innych dodatków dodamy do gotowania ryżu zależeć będzie smak i konsystencja uzyskanej potrawy. Zapraszamy!

Jak dobrze ugotować ryż Basmati?

Jak dobrze ugotować ryż Basmati?

Składniki

  • 200 g Ryżu Basmati
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • sól
  • 1 łyżka oleju lub masła

Instrukcja

  1. Ryż płuczemy lub jak mamy czas to namaczamy w zimnej wodzie 20 minut, aby pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć nadmiar skrobi. Po 20 minutach należy opłukać ryż i odsączyć na sicie.
  2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy ryż i podgrzewamy na małym ogniu do czasu, aż ziarenka ryżu będą się robić przezroczyste.
  3. Następnie zalewamy ryż zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, po tym czasie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na malutkim ogniu do momentu aż ryż wchłonie całą wodę. Nie mieszamy!
  4. Garnek zdejmujemy z ognia i wstawiamy do lekko ciepłego piekarnika (100 stopni) na 15-20 minut lub zawijamy w koc i również odstawiamy na 15- 20 minut.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Magdalena Kochańczyk

Dodaj komentarz

 (z http://)