Jajka w pomidorach

  13.08.2014

Przepis, który podbija ostatnimi czasy internet. Możemy znaleźć go w najróżniejszych wariacjach, z najróżniejszymi dodatkami. Dzisiaj przedstawiamy jajka w pomidorach według blondynkagotuje. Pyszne, kolorowe śniadanie lub tak jak blondynkagotuje proponuje obiad, zapraszamy!

Jajka w pomidorach

Jajka w pomidorach

Składniki dla 2 osób

  • 2 pomidory
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta chili
  • 2 jajka
  • wieża bazylia
  • 1/2 opakowania makaronu świder
  • ewentualnie bagietka

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności musimy sparzyć pomidory i obrać je ze skórki oraz usunąć twarde gniazda nasienne.
  2. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a pomidory pokroić w kostkę.
  3. W między czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go lub wstawiamy bagietkę do piekarnika i pieczemy ją na złoty kolor.
  4. Ja danie przygotowałam w woku z nieprzywierającą powłoką, możecie użyć małej patelni.
  5. Patelnię rozgrzewamy, wkładamy do niej masło i na gorące masło wrzucamy czosnek, smażymy chwilę.
  6. Dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami (sól, świeżo zmielony pieprz, oregano i chili) i smażymy przez około 4 minuty.
  7. Jeśli pomidory wydają się nam kwaśne w smaku możemy dodać szczyptę cukru.
  8. W pulpie pomidorowej łyżką robimy dwa wgłębienia, w które wbijamy jajka, przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy przez około 3 minuty, do momentu, aż białko się zetnie.
  9. Danie posypujemy bazylią, której listki rozdzieramy w palcach. Podajemy z makaronem lub bagietką.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje, inspirowany wpisem ze strony Kwestia Smaku

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)