Jaglane kluseczki z burakiem i brokuły

  02.11.2013

To, że kasza jaglana jest zdrowa i powinna ona gościć na naszych talerzach dużo częściej niż mamy to w zwyczaju wiedzą wszyscy. Jedynym problemem jest przekonanie siebie i naszych małych pociech, często bardzo wybrednych, do zajadania się nią. To trudne zadanie już od dzisiaj stanie się dużo łatwiejsze! Oto przepis na kluseczki, w których nawet wybredne podniebienie nie poczuje specyficznego smaku kaszy jaglanej. Zapraszamy do spróbowania!

Jaglane kluseczki z burakiem i brokuły

Jaglane kluseczki z burakiem i brokuły

Składniki

  • 2 średnie upieczone buraki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki przed ugotowaniem)
  • 6- 7 łyżek stołowych mąki orkiszowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko od szczęśliwej kury
  • 1 cebula
  • 1- 2 ząbki czosnku
  • sól morska do smaku
  • świeży tymianek (opcjonalnie)
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • masło klarowane do smażenia
  • oliwa z oliwek do skropienia gotowego dania

Instrukcja

  1. Zawiń buraki ze skórką w folię aluminiową i upiecz w temp. 200 stopni w czasie 45-50 minut. Możesz upiec więcej buraków, które użyjesz w innym daniu.
  2. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie.
  3. Zmiksuj buraki z ugotowaną kaszą jaglaną. Następnie przełóż do miski dodaj mąkę, jajko, świeży tymianek, podsmażoną na klarowanym maśle cebulkę i czosnek. Dopraw wszystko solą morska. Wymieszaj dłońmi, aby powstała jednolita masa.
  4. W rondlu zagotuj wodę z odrobiną soli morskiej. Do gotującej wody wkładaj łyżką cylindrycznie uformowane dwoma stołowymi łyżkami kluseczki. Gotuj przez 2-3 minuty.
  5. Brokuły ugotuj na parze z dodatkiem rozgniecionego czosnku.
  6. Kluseczki serwuj z brokułem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Skrop wszystko delikatnie oliwą z oliwek.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi ze strony Gotujzdrowo

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)