Jaglane burgery

  07.12.2013

Ten przepis idealnie nada się na sytuacje alarmową. Kiedy masz już ugotowaną kaszę jaglaną a nie masz czasu na kombinowanie z czym ją zjeść, zrób kilka pysznych, zdrowych burgerów. Zapraszamy!

Przepis na jaglane burgery od Ballarini

Przepis na jaglane burgery od Ballarini

Składniki na burgery

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-6 grzybów shitake lub większych pieczarek
  • 1-2 jajka lub 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka drobno utartych migdałów (opcjonalnie)
  • sól morska do smaku
  • olej kokosowy, ryżowy, oliwa z oliwek lub klarowane masło
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 cm utartego imbiru
  • 20 utartych nasion kolendry (opcjonalnie)
  • szczypta kuminu (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • 1/2 brokuła

Składniki na sałatkę z buraka

  • 2-4 upieczone buraki
  • 1 jabłko
  • mała cebulka
  • 2 łyżki dowolnego jogurtu
  • 1 łyżka chrzanu
  • pestki dyni
  • prażony sezam

Instrukcja

  1. Upiecz buraki zawinięte w folię aluminiową lub ugotuj je wraz ze skórką. Po ostygnięciu obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Jabłko również pokrój w kostkę podobnej wielkości, skrapiając sokiem z cytryny. Do miseczki dodaj buraczki, jabłko i utrzyj na drobnej tarce małą cebulkę. Dodaj jogurt i chrzan. Możesz dodać pieprz cytrynowy. Wymieszaj, dopraw i posmakuj. Odstaw.
  2. Na patelni obsmaż cebulę z czosnkiem, po chwili dodaj curry, mielony kumin i utarte nasiona kolendry, utarty imbir, a następnie drobno pocięte grzyby i marchewkę, którą wcześniej należy utrzeć na grubej tarce. Przesmażaj warzywa stale mieszając, aż marchewka zmięknie. Odstaw do miseczki, aby warzywa nieco przestygły. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, płatki owsiane, jajko lub mielone siemię lniane, mąkę kukurydzianą, drobno pokrojoną natkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Możesz na chwilę wstawić masę do lodówki.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Uformuj burgery i układaj na pergaminie nasmarowanym delikatnie tłuszczem. Zapiekaj przez ok. 15 minut. Sprawdź w trakcie pieczenia aby skórka była lekko chrupka.
  4. W czasie, kiedy pieką się jaglane burgery ugotuj drobne koszyczki brokuła na parze lub na patelni we wrzątku z dodatkiem ząbka czosnku.
  5. Burgery serwuj z sałatką z buraka, brokułem oraz uprażonym sezamem i pestkami dyni.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi ze strony gotujzdrowo

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)