Jaglana zupa krem z selera

  27.11.2013

Dietetyczna zupa krem z wspomagającego trawienie tłuszczów selera. Idealnie do dzisiejszej zupy będą pasować przygotowane w piekarniku chipsy z buraka lub marchewki, które będą idealnie pasować do tego jaglanego dania. Zapraszamy do wypróbowania!

Jaglana zupa krem z selera

Jaglana zupa krem z selera

Składniki

  • 1 duża lub 2 małe bulwy selera
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn (opcjonalnie)
  • świeży tymianek lub suszony
  • 6-8 orzechów włoskich
  • koperek do przybrania (opcjonalnie)
  • sól morska do smaku
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • skórka z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek do smażenia i dekoracji
  • 1 łyżka serka mascarpone (opcjonalnie)
  • 1 mały burak
  • 1 marchewka

Instrukcja

  1.  Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Odstaw.
  2. W piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni wstaw na pergaminie pocięte na talarki buraka i marchewkę. Piecz ok. 10-15 minut. Sprawdzaj w trakcie pieczenia, czy już są chipsy gotowe. Nie powinny być zbyt suche ani zbyt wilgotne.
  3. Obierz i pokrój w równą kostkę korzeń selera. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w paseczki.
  4. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę i obsmażaj kolejno cebulę, dodaj rozmaryn i tymianek, czosnek i następnie dodaj seler. Dopraw solą morską i obsmażaj kilka minut. Wlej wodę, aby wystawały nieco ponad warzywa i gotuj aż seler zmięknie. Dodaj skórkę z cytryny, dopraw pieprzem cytrynowym. Wsyp ugotowaną kaszę jaglaną i uzupełnij jeszcze trochę wodą w razie potrzeby. Zmiksuj na gładki krem z dodatkiem serka mascarpone. Posmakuj i dopraw według uznania.
  5. Serwuj zupę z orzechem włoskim i warzywnymi chipsami skropione oliwą z oliwek lub innym olejem tłoczonym na zimno. Udekoruj świeżym koperkiem.

Dodatkowe informacje

  • Wskazówki: Rozwałkować dwie równe porcje ciasta na prostokąty o bokach ok. 45-30 cm i posypać je mieszanką startego sera (100 g gruyère i 30 g parmezanu) oraz 2 łyżkami stołowymi drobno posiekanych ziół (pietruszki, rozmarynu, szałwi, tymianku). Zrolować ciasto wzdłuż dłuższego boku i pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Zachowując odpowiednie odstępy ułożyć je na wyłożonej papierem blasze i piec. Termonawiew Plus,180°C, ok. 25 minut, 1. poziom od dołu.
  • Przepis pochodzi ze strony gotujzdrowo

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)