Jabłka z grzańcem pod pierzynką

  30.12.2017

W okresie zimowym jestem stałym gościem na świątecznych jarmarkach w Berlinie. Nie ukrywam, że głównym powodem mojej miłości do Weihnachtsmarktów jest cały wachlarz typowo jarmarcznych smakołyków. Do moich ulubionych należy Glühwein, czyli grzane wino z aromatycznymi przyprawami. Nie przepuszczę żadnej okazji żeby uraczyć się tym rozgrzewającym napojem bogów. Zainspirowana cudownymi właściwościami grzańca postanowiłam stworzyć deser, który byłby idealny na mroźne wieczory. Padło na crumble, czyli owoce pod pierzynką. Jest to dla mnie deser, który idealnie nadaje się do przygotowania w pojedynczych małych kokilkach lub naczynkach. W tym przepisie świetnie sprawdzi się gotowy grzaniec. Jeśli jednak trudno będzie Wam go zdobyć, możecie bez problemu sami przygotować własne grzane wino. Poniżej znajdziecie przepis na moją ulubioną wersję tego zimowego napitku.

Jabłka z grzańcem pod pierzynką

Jabłka z grzańcem pod pierzynką

Przygotowanie

  1. Jeśli nie korzystasz z gotowego grzanego wina, najpierw przygotuj własnego grzańca. Do garnka dodaj wino, skórkę i sok z pomarańczy, cukier oraz przyprawy. Przykryj garnek i doprowadź wino do lekkiego wrzenia. Zmniejsz gaz na najmniejszy i podgrzewaj jeszcze przez 10-15 minut, aby wino przeszło dobrze aromatami przypraw. Aby nie odparować zbyt wiele alkoholu, staraj się w trakcie podgrzewania nie zagotowywać ponownie wina (możesz dodać odrobinę zimnej wody lub wina, aby płyn przestał bąbelkować). Na koniec wmieszaj rum lub brandy.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i zajmij się przygotowaniem owoców. Obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w 1-1,5 cm kostkę (niezbyt drobno, aby kompletnie nie rozpadły się podczas pieczenia). Wymieszaj je w misce z jeżynami, cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem i grzanym winem.
  3. W osobnej misce przygotuj kruszonkę. Wymieszaj dobrze mąkę, cukier, wiórki kokosowe i cynamon, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło. Rozcieraj mieszankę palcami, aż zacznie przypominać drobną kruszonkę.
  4. Przełóż owoce do naczynek, a na wierzch dodaj kruszonkę. Piecz ok. 25-30 minut, aż kruszonka się zarumieni. Deser najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, koniecznie w towarzystwie przygotowanego wcześniej rozgrzewającego wina i lodów waniliowych.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Okruszynki

Autor: Kamila Delega

Dodaj komentarz

 (z http://)