Jabłka w cieście dyniowym

  04.11.2016

  Jeżeli nadal nie najedliście się smakiem dyni (wcale nie jest to dla nas zaskoczeniem!) to na pewno ochoczo sprobujesz dzisiejszego przepisu - jabłek w cieście dyniowym. Idealne na każdą okazję, na pewno nie zawiedzą Ciebie i Twoich najbliższych! Do przygotowania placków autorka bloga kulinarnego 'Blondynka gotuje' użyła patelnii Ballarini Portofino. My również polecamy Wam takie wykorzystanie sprzętu Ballarini - placki wychodzą idealnie zarumienione, chrupiące i smaczne a całość jedynie z małą ilością tłuszczu!

Jabłka w cieście dyniowym

Składniki

  • ok. 100 g (niepełna szklanka) mąki owsianej - ja dodałam troszeczkę więcej bo chciałam gęściejsze ciasto
  • ok. 130 g (pół szklanki) gęstego puree z dyni (u mnie z dyni hokkaido)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do dań z dyni
  • 3-4 słodkie jabłka
  • odrobina oleju do smażenia

Instrukcja

  • Ja zaczęłam od przygotowania mąki owsianej, tu wystarczy mielić płatki owsiane w blenderze na drobniutki suchy proszek.
  • Jak już miałam mąkę gotową, wszystkie składniki wsypałam do miski i wymieszałam wszystko razem, można zmiksować mikserem lub wymieszać kuchenną rózgą.
  • Jabłka umyłam, pokroiłam w centymetrowe plastry, z których wydrążyłam gniazda nasienne i obrałam ze skórki.
  • Każdy plaster maczałam w cieście i układałam na rozgrzanej patelni, wcześniej tylko spryskanej odrobiną rozpuszczonego oleju kokosowego. Smażyłam po dwie minutki na każdą stronę jabłka.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynka gotuje

    Dodaj komentarz

     (z http://)