Irysek

  24.11.2017

"Lubicie irysy? To staromodne cukierki podobne do krówek. Występują w wersji z sezamem, makiem, śmietankowe czy kakaowe. Makowe to mój ulubione! Postanowiłam przenieść smak cukierków do ciasta. Wypiek stanowi biszkopt z makiem przełożony kremem kajmakowym zwieńczony czekoladową polewą. Zapraszam!"

~ Cake Caprice

Irysek

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 4 łyżki cukru (80 g)
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej (60 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (20 g)
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki suchego makuv Krem toffee
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 puszka masy kajmakowej (400g)
  • Polewa czekoladowa
  • 70 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mleka

Instrukcja

Biszkopt

  1. Mąki przesiać. Odstawić.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Ciągle miksując dodawać po 1 łyżeczce cukru.
  4. Gdy powstanie błyszcząca, gęsta masa dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując.
  5. Na koniec wsypać mąki oraz mak i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera.
  6. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać.
Pieczenie Temperatura: 180°C Czas: ok. 25 min.

Krem toffee

  1. Masło spienić (ubić na najwyższych obrotach miksera).
  2. Łyżka po łyżce dodawać masę kajmakową.
  3. Powstałym kremem przełożyć biszkopt.

Polewa czekoladowa

  1. Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Polać wierzch ciasta.
  3. Ciasto schłodzić min. 3-4h przed podaniem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)