Irish cottage pie

  23.09.2018

Tradycyjne danie irlandzkie wykonane z mielonego mięsa wołowego i puree ziemniaczanego. Zwykle przygotowuje się je w Irlandii, ale także na całym świecie, aby świętować dzień Świętego Patryka.

Irish cottage pie

Irish cottage pie

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 średnie cebule, drobno posiekane
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone na małe kostki
  • 1 łodyga zielonego selera, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, mielone
  • 1 łyżka pomidorowa
  • 500 ml stada wołowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 gałązki świeżego tymianku, można również użyć 1 łyżki stołowej suszonego tymianku
  • 2-3 liście laurowe
  • 100 g łagodnego sera cheddar, posiekany
  • Puree ziemniaczane z około 1 kg ziemniaków
  • Opcjonalnie: czerwone wino o pojemności 200 ml

Przygotowanie

  1. Przygotuj puree ziemniaczane jak zwykle. Następnie dodaj ser cheddar i dobrze wymieszaj. Odłożyć na bok.
  2. Cottage Pie
  3. Podsmaż mieloną wołowinę na brązową (już nie różową), a następnie dodaj cebulę, marchew, seler i czosnek.
  4. Zmiękczaj warzywa przez 2-3 minuty; następnie dodaj pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj i smaż na średnim ogniu, aż większość płynu zostanie wchłonięta; około 15-20 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do 175 ° C.
  6. Wyjmij tymianek i liście laurowe i umieść mieszankę mięsną w naczyniu żaroodpornym; następnie równomiernie ułóż z przygotowanymi tłuczonymi ziemniakami, aby mięso było całkowicie przykryte.
  7. Piec przez 30 minut, aż złocisto-brązowy.

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil

Dodaj komentarz

 (z http://)