Indyk po tajsku z ananasem i pomidorami

  12.12.2013

Śnieg za oknem a na naszych talerzach  ciągle te same dania? Zaszalejmy, dodając kolorów naszej codzienności dzięki indykowi po tajsku z ananasem i pomidorami. Idealny sposób na przełamanie rutyny. Zapraszamy!

Indyk po tajsku z ananasem i pomidorami

Indyk po tajsku z ananasem i pomidorami

Składniki

  • 1,2 kg piersi z indyka (o grubości 8 - 9 cm)
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 łyżka stołowa czerwonej pasty
  • curry
  • 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml)
  • sok z 1 limonki
  • 6 liści limonki kaffir
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego lub palmowego
  • 3 łyżki stołowe sosu rybnego
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 pęczek tajskiej bazylii lub kolendry
  • 2 czerwone papryczki chili

Przygotowanie

  1. Pierś z indyka oczyścić z tłuszczu i ścięgien, umyć i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie obsmażyć ją szybko ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni oleju.
  2. Pastę curry rozgrzać na patelni z 3 łyżkami mleka kokosowego i pogotować przez 3 - 4 minuty. Dolać resztę mleka i dokładnie wymieszać. Dodać sok z limonki, listki limonki, cukier palmowy, sos sojowy i zagotować. Polać sosem pierś z indyka i piec ją przez 90 do 120 minut w piekarniku o temperaturze 130°C (Pieczenie Plus z 3 uderzeniami pary), na 2. poziomie od dołu. Pierwsze uderzenie pary ustawić na początku pieczenia, kolejne po każdych 30 minutach.
  3. Pomidory koktajlowe naciąć nożem z wąską końcówką i zblanszować w gotującej wodzie. Zahartować zimną wodą i obrać ze skóry.
  4. Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, miąższ pokroić w kawałki o grubości 2 cm. Na 30 minut przed końcem pieczenia mięsa dodać do sosu pomidory i kawałki ananasa. Tajską bazylię umyć, osuszyć i oberwać listki. Kilka listków zostawić do dekoracji, resztę dodać do sosu na chwilę przed końcem pieczenia.
  5. Strąki papryki chili przekroić wzdłuż na połówki, usunąć nasiona, umyć i pokroić w cienkie paski. Pierś z indyka pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na talerze. Podawać z sosem ananasowopomidorowym i przybraniem z chili i bazylii.

Dodatkowe informacje

  • Do tej potrawy doskonale pasuje ryż basmati. Można ją również posypać mielonymi solonymi orzeszki ziemnymi. Bazylia tajska jest w przeciwieństwie do powszechnie stosowanej bazylii bardziej aromatyczna i ma nieco anyżkowy posmak
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)