Imbir kandyzowany

  18.01.2018

Przepyszny, ostry, w sam raz na rozgrzanie zimą, do tego prosty do zrobienia. Jego naturalna ostrość jest taka że nie potrzeba dodawać ostrych przypraw.

Kandyzowany imbir

Imbir kandyzowany

Składniki

  • 250 g imbiru świeżego
  • 400 g cukru trzcinowego
  • ok 0,5 l wody
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Imbir obierz ze skórki - najlepiej jest go oskrobać łyżeczką
  2. Pokrój go w plasterki i gotuj ok 30 minut w takiej ilości wody, żeby imbir był zakryty
  3. Dodaj odrobinę soli
  4. Odcedź imbir, włóż go znów do garnka, dodaj cukier i wodę, gotuj go na małym ogniu do momentu aż będzie przeźroczysty
  5. Wyjmij go na papier, blachę lub kratkę i zostaw na noc żeby wysechł
  6. Przechowuj go w szczelnym pojemniku
  7. Możesz go podawać jako przekąskę, wykorzystywać do ciastek, ciast i jak tylko lubisz.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)