Hummus z cukinii

  21.09.2016

  Nie ma co dłużej ukrywać - hummus bezkonkurencyjnie podbił nasze serca! Ta pasta z ciecierzycy stała się stałym elementem menu wielu Polaków. Co zrobić, żeby wzbogacić je jeszcze bardziej? Szukać nowych smaków! Jeżeli uwielbiasz ten specyficzny smak sezamu, czyli w tym wypadku w formie sosu tahini, na pewno pokochasz nową odsłonę cukinii. Prezentujemy Wam dzisiaj pomysł na pastę z cukinii o iście mocnym smaku tahini. Myślę, że nie trzeba nikogo zachęcać do próbowania kolejnych wersji hummusu, więc skończę jedynie słowem prosto z serca - smacznego!

Hummus z cukinii

Składniki

  • 4 cienkie cukinie o długości ok 20 cm,
  • 1/2 filiżanki tahiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 mała łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie),
  • sól do smaku.

Instrukcja

Jeśli macie cukinie ekologiczne lub ze sprawdzonego źródła, możecie ich nie obierać, inne dobrze byłoby obrać. Cukinie ugotować krótko na parze, wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki wrzućcie do robota lub blendera i mielcie na gładką masę, spróbujcie i przyprawcie solą do smaku. Można go używać do kanapek, jako pastę do maczania w niej warzyw lub wyjadać łyżeczką.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)