Gulasz warzywny z bułeczkami

  08.12.2013

Jedno danie a tyle radości! Wspaniały odżywczy gulasz warzywny, a nad nim jak lewitujące, pyszne jogurtowo maślane bułeczki aromatyzowane czosnkiem, świeżym tymiankiem i orzechem włoskim. Proste, sycące, rozgrzewające - czego chcieć więcej. Zapraszamy!

Gulasz warzywny z bułeczkami

Gulasz warzywny z bułeczkami

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko od szczęśliwej kury
  • 1 łyżka świeżo utartego parmezanu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 6 orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu

Do przygotowania bułeczek potrzebujesz mikser domowy lub ręczny robot kuchenny

Instrukcja

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podgrzany gulasz wstaw do żaroodpornego naczynia.
  2. Do miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajko, tymianek, drobno posiekane orzechy włoskie, utarty czosnek, masło, szczyptę soli, utarty parmezan oraz jogurt. Miksuj ciasto chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli jest zbyt suche dodaj jeszcze jogurt.
  3. Ciasto wyciągnij i na posypanej mąką stolnicy lub kuchennym blacie zagniataj z boku dłońmi ale delikatnie aby ciasto później dobrze wyrosło. Uformuj ciasto o wysokości ok. 3 cm.
  4. Wycinaj bułeczki małą szklaneczką. Dodaj na podgrzany gulasz w naczyniu do zapiekania i piecz ok. 15 minut w zależności od rodzaju piekarnika w temp. 180 stopni. Sprawdź najlepiej wykałaczką, czy bułeczki się upiekły.
  5. Serwuj skropione oliwą z oliwek.

Bułeczki Bułeczki Bułeczki Bułeczki buleczki2-800x1197

Dodaj komentarz

 (z http://)