Grissini

  18.09.2015

Cóż za radość przychodzić do Was znów z włoskim przepisem! Oto idealna przekąska lub dodatek do dania - grissini, czyli włoskie paluszki chlebowe. Uwielbiamy takie przepisy, które nie dość, że są łatwe to można je w prosty sposób modyfikować wystarczy odrobina fantazji i ziół. Zapraszamy!

Grissini

Chlebowe paluszki

Składniki

  • mąka pszenna – 150 g
  • ciepła woda – 90 ml
  • oliwa z oliwek – 2 łyżeczki + dodatkowo do posmarowania
  • drożdże suszone – 1 płaska łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 0,5 łyżeczki

Instrukcja

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy.
  2. Formujemy kulę, smarujemy pozostałą oliwą i odstawiamy przykrytą ściereczką na ok. godzinę ( w ciepłe miejsce ).
  3. Po godzinie rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i odstym nożem odkrawamy cienkie paseczki.
  4. Każdy paseczek delikatnie rolujemy i rozciągamy.
  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie smarujemy oliwą ( za pomocą pędzelka ).
  6. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 10-13 minut ( jeśli wolicie bardziej złote niż ja, trzymajcie dłużej! ).

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Ostra na słodko

Autor: Sylwia Ładyga

Dodaj komentarz

 (z http://)