Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami i kaszą bulgur

  06.10.2014

Przepyszny grillowany kurczak ze słodkimi karmelizowanymi śliwkami z dodatkiem zdrowej kaszy bulgur to jeden z pomysłów autorki bloga kulinarnego Blondynkagotuje. Potrawa przygotowana między innymi na patelni grillowej z linii Salento White Stone Ballarini, dlatego podwójnie zapraszamy i do wypróbowania tego znakomitego dani jak i do wypróbowania naszej patelni w akcji!

Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami i kaszą bulgur

Grillowany kurczak

Składniki

Kurczak

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Skworcu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny lub pomarańczy

Karmelizowane śliwki

  • 200 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta ostrej papryki mielonej Skworcu
  • 1 łyżka syropu klonowego ( w oryginale był miód)
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki nalewki śliwkowej, wiśniowej lub brandy

Dodatkowe składniki

  • 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny Skworcu
  • 1 szklanka wody
  • 3 małe ogórki gruntowe
  • sól

Przygotowanie

Kasza bulgur

  1. Pół szklanki kaszy wsypujemy do garnka, zalewamy ją 1 szklanką zimnej wody, solimy i na większym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
  2. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Kasza powinna wchłonąc całą wodę. W trakcie gotowania nie mieszamy!
  3. Z połowy szklanki kaszy wyjdzie nam około 2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur.

Kurczak

  1. Kurczaka pokroiłam na kilka mniejszych filecików o podobnej grubości ok 1 cm.
  2. Do małej miseczki wrzuciłam posiekane listki świeżego rozmarynu, mieloną słodką paprykę i wlałam oliwę. Wymieszałam.
  3. Każdy filecik kurczaka opruszyłam solą i pieprzem, następnie zanurzyłam w oliwie z rozmarynem i papryką i odłożyłam na talerz.

Śliwki

  1. Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na kawałki.
  2. Włożyłam owoce do miseczki, zasypałam cukrem i ostra papryką, wymieszałam i odstawiłam.
  3. Osobno w drugiej miseczce wymieszałam sobie syrop klonowy z octem balsamicznym.

Wykonanie

  1. Na rozgrzaną patelnię grillową wyłożyłam kurczaka i grillowałam, na jednej stronie ok. 2 minuty, a na drugiej 1 minutę.
  2. Podczas grillowania, każdą stronę kurczaka skropiłam sokiem z cytryny.
  3. Na patelnię włożyłam śliwki i smażyłam przez około minutę, wlałam alkohol i chwilę odparowałam.
  4. Śliwki przemieszałam i polałam mieszanka octu balsamicznego z syropem klonowym i podgrzewałam chwilę, aby zredukowac płyn. W tym czasie mięso zsunełam na brzeg patelni.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje, zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku.

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)