Grillowane tofu w pysznej marynacie

  06.05.2014

Weekend majowy minął ale to on właśnie rozpoczął już naszą małą polską tradycje grillowania, dlatego dzisiaj przedstawiamy trochę inną propozycję na danie z grilla. Wegańskie, dietetyczne i zdrowe grillowane tofu to jest to co polecamy na ten sezon wszytskim tym, którzy chcieliby zjeść coś innego niż karkówkę z grilla. Zapraszamy!

Grillowane tofu w pysznej marynacie

Grillowane tofu w pysznej marynacie
Czas przygotowaniaCzas gotowaniaCałkowity czas
15 min15 min2 hr 30 min

Składniki

  • 2 kostki tofu (użyłam czeskiego z dodatkiem alg)
  • 1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 1/4 szklanki ulubionej oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka syropu z daktyli lub innego słodkiego syropu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 młode cebule dymki
  • czerwona ostra suszona papryczka
  • pęczek pietruszki

Przygotowanie

  1. Do miseczki przelej sos sojowy, oliwę i słód.
  2. Czosnek, cebulę i pietruszkę i ostrą cebulkę posiekaj bardzo drobno. Dodaj do reszty składników.
  3. Mieszaj całość widelcem tak by wszystkie składniki się połączyły.
  4. Tofu pokrój na plastry grubości około 1 cm.
  5. Przełóż tofu do marynaty. Niech całe okryje się sosem.
  6. Pozostaw tofu na 2h w zimnym miejscu.
  7. Grilluj tofu z 2 stron. Nie wylewaj marynaty.
  8. Po upieczeniu ustaw tofu na półmisku i polej resztą marynaty.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi ze strony Wegannerd.

Autor: Wegannerd

Dodaj komentarz

 (z http://)