Grillowane naleśniki z anchios, jajkiem i mozzarellą

  01.12.2014

Co z reguły robicie, gdy nie macie pustą lodówkę i nie za dużo czasu na przygotowanie pysznego obiadu? My z reguły stawiamy wtedy na naleśniki! Są one niesamowitym daniem bo można je zjeść z dżemem ale można wymyśleć coś wykwintnego. Tym razem proponujemy Wam tą drugą opcję - naleśniki z anchios, jajkiem i mozzarellą, przygotowane na grillowej patelni Ballarini!

Grillowane naleśniki z anchios, jajkiem i mozzarellą

Grillowane naleśniki z achois

Składniki

Naleśniki

  • mąka pszenna – 0,5 szkl
  • mleko – ok.1,5 szkl
  • olej – 3 łyżki
  • duże jajko – 1 szt
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta

Farsz

  • jajka ugotowane na twardo – 3 szt
  • cebula czerwona – 1 szt
  • cebula biała – 1 szt
  • mozzarella ( kulka ) – 1 szt
  • anchois – ok. 50 g
  • natka pietruszki – 1 garstka
  • sól
  • pieprz

Dodatkowe składniki

  • masło

Instrukcja

Naleśniki

  1. Składniki na ciasto dokładnie razem wymieszać, odstawić na ok. 10 minut.

Farsz

  1. Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekać.
  2. Białą cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy.
  3. Jajka pokroić w drobną kostkę.
  4. Fileciki anchois odsączyć z nadmiaru oliwy, pokroić.
  5. Wszystko razem dokładnie wymieszać , dodać posiekaną natkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Ostrożnie z solą!

Całość

  1. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, wylewamy na całość połowę ciastka naleśnikowego, smażymy na złoto.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Ostra na słodko.

Autor: Ostro na słodko

Dodaj komentarz

 (z http://)