Grillowane krewetki w szynce parmeńskiej

  16.06.2015

Proste, pyszne i grillowane - doskonale wiecie, że właśnie takie dania uwielbiamy, kiedy za oknem zaczyna pokazywać się coraz więcej słońca! Dziś mamy dla Was propozycję na krewetki według autorki bloga kulinarnego Odczarujgary - grillowane krewetki w szynce parmeńskiej. O tak, takim pysznościom mało kto się oprze, tym bardziej jak się dowiecie, że do ich przygotowanie nie będziecie potrzebować wyciągania grillów, rozpalania ich, a potem żmudnego mycia. Tym razem wystarczy grillowa, graniotowa patelnia Ballarini! Nie dość, że rozgrzeje się w mgnienia oku, to jej czyszczenie zajmie jeszcze mniej czasu, przekonaj się sam, a już nigdy z niej nie zrezygnujesz!

Grillowane krewetki w szynce parmeńskiej

Grillowane krewetki

Składniki

  • krewetki tygrysie
  • szynka parmeńska (lub plastry szwarcwaldzkiej, pół plastra na 1 krewetkę)
  • świeża kolendra
  • dobra oliwa z oliwek

Instrukcja

  1. Jeśli mamy krewetki surowe (szare) w łupinkach - myjemy je, oczyszczamy z łupinek, usuwamy jelito (nacinamy ją wzdłuż i wyjmujemy czarną nitkę), możemy zostawić ogonek.
  2. Krewetkę zawijamy w plaster szynki (plaster szynki możemy przeciąż wzdłuż na pół).
  3. Rozgrzewamy patelnię. Układamy na niej przygotowane krewetki.
  4. Krewetki grillujemy po ok. 1 min z każdej strony.
  5. Gotowe krewetki zdejmujemy z patelni, oprószamy świeżą, siekaną kolendrą i skrapiamy dobrą, pachnącą oliwą z oliwek.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Odczarujgary

Autor: Odczarujgary

Dodaj komentarz

 (z http://)