Grillowane awokado

  29.04.2016

 Awokado niesamoiwcie smakuje na gorąco, pieczone w piekarniku. Jednak jeszcze lepsze niż zapiekane w piekarniku, jest położone na chwilę nad prawdziwym ogniem – już po kilku minutach miąższ nabiera dymnego aromatu, zaczyna odchodzić od skórki i robi się jeszcze bardziej kremowy. Tak przygotowane awokado nie potrzebuje wielu dodatków – wystarczy mu szczypta soli, kilka kropli cytryny, gałązki kolendry albo prosta pomidorowa salsa. Połączenie idealne, spróbuj koniecznie!

Grillowane awokado

Składniki

  • 2 awokado Hass
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 pomidor, sparzony i obrany
  • 1/4 małej, czerwonej cebuli
  • 1/4 limonki, otartej ze skórki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i czarny pieprz
  • kawałek limonki lub cytryny

Instrukcja

  • Awokado przekroić, wyjąć pestkę i obsypać solą. Następnie położyć na rozgrzanym grillu przecięciem w stronę ognia na około 5 – 6 minut w zależności od tego, jak jest gorący. Grillować do momentu, aż będzie lekko zarumienione, a miąższ zacznie odchodzić od skórki.
  • W międzyczasie przygotować szybką salsę. Pomidora oraz cebulę bardzo drobno posiekać, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami.
  • Kiedy awokado jest już gotowe położyć na grillu całe wąsy szczypioru i grillować ostatnią minutę.
  • Następnie awokado obrócić, do środka włożyć dużą porcję salsy i podawać razem z lekko zgrillowanym szczypiorem skropionym sokiem z limonki lub cytryny.
    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadłonomia

    Autor: Marta Dymka

    Dodaj komentarz

     (z http://)