Grillowana dorada z ziołami i olejem z awokado na patelni Ballarini

  04.11.2014

Podstawą przygotowania dobrej, grillowanej ryby jest odpowiednia patelnia. Ma to ogromne znaczenie jeżeli pragniemy przygotować zdrowy, estetyczny i atrakcyjny posiłek. Dlaczego? Ponieważ smażenie ryby na patelni grillowej słabej jakości zmusza nas do dodawania tłuszczu, aby skóra ryby nie przywierała do powierzchni patelni. Co więcej przypalanie skóry a niedosmażanie mięsa ryby to kolejny problem posiadaczy patelni słabej jakości. Z patelnią grillową Ballarini takich problemów nie ma, to gwarantujemy i to potwierdza autorka bloga Blondynkagotuje. Dzisiaj zapraszamy na jej przepis właśnie z wykorzystaniem owej patelni. Przed Państwem grillowana dorada z ziołami i olejem awokadow według Blondynkagotuje, zapraszamy!

Grillowana dorada z ziołami i olejem z awokado

Grillowana dorada

Składniki

  • 2 średniej wielkości świeże dorady
  • 4 łyżki oleju z awokado
  • pieprz cytrynowy
  • sól prowansalska
  • masło
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu świeżego
  • kilka gałązek tymianku świeżego
  • 2 małe gałązki koperku świeżego
  • sok z połowy cytryny

Instrukcja

  1. Rybki musiałam oskrobać, umyć i osuszyć.
  2. Ponacinałam ją z każdej strony tak jak to widać na zdjęciach.
  3. Natarłam sokiem z cytryny. Po chwili natarłam solą i pieprzem.
  4. Miękkie masło zmieszałam z wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą, wstawiłam na kilka minut do lodówki, aby łatwiej je było kroić. Na koniec posmarowałam olejem z awokado.
  5. Do środka każdej ryby włożyłam po kawałku masła czosnkowego i po jednej gałązce rozmarynu i koperku oraz kilka gałązek tymianku i odstawiłam na około godzinę.
  6. W tym czasie zajęłam się przygotowaniami Ziemniaczków niedźwiedzich (przepis znajdą Państwo na blogu Blondynkagotuje).
  7. Kiedy ziemniaczki się dopiekały rozgrzałam patelnię grillową, na którą potem ułożyłam rybki i grillowałam po kilka minut z każdej strony.
  8. Moje rybki podałam z ziemniaczkami niedźwiedzimi oraz sałatą masłową z pomidorkiem, śmietaną i koperkiem. My tak lubimy, więc dlatego wybór padł właśnie na te dodatki. Wyszło pysznie.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje.

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)