Golonka cielęca w sosie pomarańczowym

  17.12.2013

Kontynuacja serii świątecznych przepisów, czyli golonka cielęca w sosie pomarańczowym. Połączenie zdrowego, chudego mięsa ze świątecznym  aromatem pomarańczy to idealne danie na świąteczny stół. Zapraszamy!

Golonka cielęca w sosie pomarańczowym

Golonka cielęca w sosie pomarańczowym

Składniki

  • 1 golonka cielęca (ok. 1,5 kg)
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 50 ml brandy
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 2 pomarańcze
  • 125 g creme fraiche lub bardzo gęstej śmietany
  • sól, pieprz, rozmaryn, zagęszczacz do sosu

Instrukcja

  1. Przyprawić cielęcinę solą, pieprzem i rozmarynem. Polać masłem. Następnie włożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia przez około 50 minut. Dodać brandy, sok pomarańczowy i połowę wywaru mięsnego. Piec następne 50 minut bez przykrycia.
  2. Obrać pomarańcze i usunąć z nich białe włókna. Usunąć skórkę z cząstek pomarańczy i pokroić je na pół. Wyjąć golonkę z piekarnika.
  3. Wymieszać creme fraiche (gęstą śmietanę) z sosem powstałym podczas pieczenia golonki, dodać resztę bulionu mięsnego i zagęszczacz - w razie potrzeby. Dodać miąższ pomarańczy. Pokroić mięso i podawać razem z sosem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)