Gnocchi z szałwią i szynką

  19.07.2016

  Szybkie, niewymagające a olśniewające danie. Przed Wami gnocchi smażone na maśle z dodatkiem liści szałwi i szynki szwardzwaldzkiej. Przepis pochodzi od autorki bloga kulinarnego 'Odczaruj gary', która  szacuje, że danie przygotujesz w 10 minut. Daje Ci to czas na wiele innych rzeczy, jednocześnie kończąc ze wspaniałym gotowym posiłkiem. Idealnie, spróbuj!

Gnocchi z szałwią i szynką

Składniki

  • 100-160 g gnocchi
  • łyżeczka soli
  • łyżka masła
  • 6 listków szałwii
  • 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej

Instrukcja

  • W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Kiedy wrze, wrzucamy gnocchi. Kiedy wypłyną, wyławiamy je. Dbamy o to by się nie rozgotowały, by były al dente.
  • Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szałwię.
  • Kiedy będzie stawała się chrupiąca, dodajemy kawałki szynki.
  • Podsmażamy całość minutę, dwie i dorzucamy gnocchi.
  • Mieszamy wszystko tak, aby kluski skąpały się w maśle i połączyły ze składnikami.
  • Dania dodatkowo nie solimy, gdyż szynka jest bardzo słona.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Odczaruj gary

    Dodaj komentarz

     (z http://)