Galette z serem kozim, figami i dynią

  13.12.2017

Galette tradycyjnie wywodzi się z kuchni francuskiej i oznacza płaską tartę wypełnioną nadzieniem. Dziś proponujemy Wam niezwykle ciekawe połączenie sera koziego, fig oraz dyni. Smacznego!

Galette z serem kozim, figami i dynią

Galette z serem kozim, figami i dynią

Składniki na 2 porcje

  • 6 łyżek solonego masła
  • 10 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
  • sól
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1 średnie jajo
  • 1 pietruszka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • 1/2 małej dyni piżmowej
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g miękkiego sera koziego
  • 4 kawałki sera camembert z mleka koziego

Instrukcja

  1. Ubij 5 łyżek masła z mąką, solą, gałką muszkatołową i jajkiem w gładkie ciasto. Zawiń w przezroczystą folię i odłóż do lodówki na godzinę.
  2. W międzyczasie umyj pietruszkę, wysusz i usuń łodygi. Dodaj pietruszkę, oliwę z oliwek, sól i pieprz do dużego dzbanka i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Obierz dynię i pokrój w cienkie plasterki.
  4. Opłucz, wyczyść, osusz figi i drobno je posiekaj.
  5. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
  6. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 160 stopni.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na pół i połóż je na posypaną mąką powierzchnię, tworząc dwa okręgi, każdy w przybliżeniu 20-25 cm średnicy.
  8. Rozłóż miękki kozi ser na każdym kółku ciasta, pozostawiając ok. 3 cm przestrzeni od krawędzi.
  9. Na wierzchu miękkiego koziego sera ułóż plaster z dyni, plastry figowe i cebulowe, dopraw solą i pieprzem. Połóż dwa plasterki camemberta na każdej galette i złóż krawędź nad nadzieniem.
  10. Połóż galette na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Rozpuść pozostałe masło w rondelku nad płytą kuchenną, przetrzyj galette stopionym masłem i piecz je w piekarniku przez 40-45 minut.
  12. Wyjmij galette z piekarnika, polej je olejem z pietruszki i podawaj na ciepło.

Dodatkowe informacje

  • Czas przygotowania: 1 godzina + 1 godzina na schłodzenie

Dodaj komentarz

 (z http://)