Frykadelki orkiszowe z sosem bananowym z curry

  18.11.2013

Pyszne frykadelki orkiszowe z sosem bananowym z curry, to danie które pomoże przełamać rutynę i nudę na naszych talerzach. Zapraszamy do wypróbowania!

Frykadelki orkiszowe z sosem bananowym z curry

Frykadelki orkiszowe z sosem bananowym z curry

Składniki

  • 200 g otrębów orkiszowych
  • 400 ml wody
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 100 g sera gouda
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sos

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 3 łyżki stołowe curry
  • 1/4 l bulionu
  • 1/8 l śmietany
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Otręby orkiszowe zagotować z wodą i pozostawić na 20 minut, aby napęczniały.
  2. Pora pokroić w cienkie krążki, cebulę w kostkę. Marchew zetrzeć na drobnej tarce i wraz z pozostałymi warzywami dodać do otrębów. Wymieszać wszystko i odstawić na chwilę do ostygnięcia.
  3. Dodać jajko, ser i przyprawy. Następnie formować płaskie frykadelki.
  4. Rozgrzać tepan, położyć na nim klarowane masło i smażyć frykadelki z obu stron przez 5-6 minut.
  5. W międzyczasie stopić na kuchence masło i zeszklić na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  6. Jabłka i banany obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać owoce do cebuli, przyprawić curry i wszystko razem poddusić.
  7. Dodać bulion i wszystko gotować przez kolejne 5 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)