Frittata ze szparagami na patelnii Ballarini z linii LUCCA

  09.06.2015

Wczoraj na blogu pojawił się wpis dotyczący recenzji patelni granitowej z linii LUCCA oczyma autorki bloga kulinarnego 'Cook&Look', dziś za to zapraszamy Was do zapoznania się z potrawą, przygotowaną właśniej na tej patelni. Oto przed Wami frittata ze szparagami! Spieszcie się ją przyrządzać, gdyż świeże i dobre szparagi znajdziecie tylko przez krótki czas!

Frittata ze szparagami

„Frittata

Składniki

  • 12 zielonych szparagów
  • 1/2 pomidora
  • 1 cebula
  • 6 jajek
  • rzodkiewka
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek

Instrukcja

  1. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki.
  2. Gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Kilka sztuk szparagów zostawiamy w całości, resztę drobno kroimy.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Jajka umieszczamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone szparagi, następnie zalewamy je masą jajeczną.
  4. Na wierzchu układamy całe szparagi i plasterki pomidora. Smażymy do momentu, aż zetną nam się boki frittaty.
  5. Następnie patelnię odporną na wysoką temperaturę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy chwilę, aż góra się zetnie.
  6. Ciepłą frittatę dekorujemy rzodkiewką i posypujemy tymiankiem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cook&Look

Autor: Cook&Look

Dodaj komentarz

 (z http://)