Francuskie sakiewki z jabłkami

  28.01.2014

Początek tygodnia zaczął się śnieżnie, cały czas jesteśmy zasypiani tonami śniegu. W taką pogodę najlepiej sprawdzają się słodkości, które lubimy podjadać. Dzisiaj polecamy francuskie sakiewki z jabłkami, zapraszamy!

Francuskie sakiewki z jabłkami

Francuskie sakiewki z jabłkami

Składniki

  • 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (300 g)
  • 1-2 kwaśne jabłka
  • 30 g surowej masy marcepanowej
  • 30 g orzechów laskowych, grubo posiekanych
  • 30 g rodzynek namoczonych w rumie
  • 2 łyżki stołowe cukru z cynamonem

Do posmarowania

  • 1 białko
  • 1 żółtko

Przygotowanie

  1. Ciasto rozmrozić i ułożyć jego płaty jeden na drugim. Następnie rozwałkować je do powierzchni ok. 40x20 cm i podzielić na 8 kwa- dratów o wielkości ok. 10x10 cm.
  2. Jabłka obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę. Masę marcepanową również pokroić w kostkę. Kawałki marcepanu i jabłek kłaść na kwadratach z ciasta razem z orzechami laskowymi i osączonymi z rumu rodzynkami. Na kon´cu posypać nadzienie cukrem zmieszanym z cynamonem.
  3. Wszystkie rogi każdego z kwadratów posmarować białkiem, zagiąć je do środka i dokładnie skleić ze sobą brzegami.
  4. Układać kwadraty na blasze do pieczenia opłukanej uprzednio zimną wodą. Posmarować ciastka roztrzepanym żółtkiem i piec na złoty kolor.

Dodatkowe informacje

  • Jabłka powinny być w miarę kwaśne. Nadają one ciastkom bardziej owocowy smak niż słodkie odmiany.
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)