Focaccia z kozim serem i migdałami

  18.11.2013

Dzisiejszy przepis to typowa włoska kuchnia. Focaccia, czyli typowe włoski rodzaj pieczywa, może być podawana przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu lub jako dodatek do innego dania. Dzisiaj proponujemy pyszną włoską focaccie z kozim serem i migdałami. Zapraszamy!

Focaccia z kozim serem i migdałami

Focaccia z kozim serem i migdałami

Składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • (typ 1050)
  • 1 kostka drożdży (42 g)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka drobnej soli morskiej
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • (extra vergine)
  • mąka do podsypania
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 70 g cukru
  • 150 g obranych migdałów
  • 200 g sera koziego

Instrukcja

  1. Mąkę wsypać do dużej miski i uformować wgłębienie. Drożdże pokruszyć, rozpuścić razem z miodem w 350 ml letniej wody i wlać do wgłębienia. Domieszać niewielką ilość mąki z brzegu, aby powstał rzadki zaczyn. Przykryć miskę wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Dodać skórkę cytrynową, sól morską, 5 łyżek oliwy z oliwek i dobrze wymieszać. Następnie zagnieść błyszczące, elastyczne ciasto. Ponownie przykryć miskę i odstawić ciasto na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Jeszcze raz zagnieść ciasto i rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na prostokątny placek (ok. 40 x 30 cm) o grubości 1 cm. Przełożyć ciasto na blachę do pieczenia. Przykryć ręcznikiem i zostawić na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Tymianek umyć, osuszyć i oberwać listki. Cukier skarmelizować na patelni, dodać do niego migdały, wymieszać, wyłożyć na blachę i odstawić do wystygnięcia. Następnie pokroić na niezbyt małe kawałki.
  5. Z ciasta zdjąć ostrożnie ręcznik. Ser pokruszyć na małe kawałki i rozłożyć na placku lekko dociskając. Posypać wszystko tymiankiem i pokropić resztą oliwy z oliwek.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 2 poziom od dołu (170°C, Pieczenie Plus z 1 automatycznym uderzeniem pary). Piec przez 25 do 30 minut. Wyjąć gotowe focaccia z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Podawać pokrojone na kawałki

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)