Filet z kurczaka w sosie estragonowym

  21.12.2013

Kolejna porcja inspiracji na danie główne na Wigilię, która zbliża się już wielkimi krokami. Tym razem proponujemy filet z kurczaka w sosie estragonowym. Wykwintne danie idealnie nadające się na tą okazję. Zapraszamy!

Filet z kurczaka w sosie estragonowym

Filet z kurczaka

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • klarowane masło do smażenia
  • 4 łyżki stołowe wytrawnego białego wina
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki stołowe świeżego estragonu, drobno posiekanego
  • 100 g śmietany
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Smażyć filety z kurczaka na maśle aż będą złoto-brązowe z obu stron. Następnie przyprawić solą i pieprzem. Smażyć dalej na małym ogniu przez 5 minut. Umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym i piec aż będzie gotowy.
  2. Dodać wino do powstałego w czasie pieczenia sosu, na krótko doprowadzić do wrzenia, dodać bulion i estragon. Gotować przez 10 minut bez przykrycia. Dodać śmietanę i dusić dalej przez 5 minut bez przykrycia.
  3. Przyprawić solą i pieprzem. Pokroić kurczaka w plastry i podać razem z sosem z estragonu.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Dodaj komentarz

 (z http://)