Filet z dorsza w zielonej skorupce

  24.12.2013

To już dzisiaj, przez wielu długo oczekiwana Wigilia nadeszła, a wraz z nią prezentujemy danie główne – filet z dorsza w zielonej skorupce dla tych, którzy jeszcze poszukują inspiracji. Zapraszamy!

Filet z dorsza w zielonej skorupce

Patelnia

Składniki

Ryba

  • 4 filety z dorsza (każdy 150–200 g)
  • 120 g czerstwej bułki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 g masła

Sos krabowy

  • 50 g masła lub margaryny
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 400 ml bulionu rybnego
  • 150 ml białego wina
  • 100 ml śmietanki
  • 25 g pasty krabowej
  • 150 g szyjek rakowych

Przygotowanie

  1. Rozdrobnić bułkę w malakserze. Dodać natkę pietruszki, masło podzielone na kawałki i zmiksować, tak by powstała zielona pasta.
  2. Nagrzać piekarnik, podgrzać w nim naczynie żaroodporne – formę na pizzę lub blachę i wysmarować niewielką ilością masła. Rybę posolić i popieprzyć, ułożyć obok siebie w naczyniu i przykryć zieloną pastą. Piec do zarumienienia panierki.
  3. Sos: poddusić cebulę na maśle, mieszając dodać mąkę. Dodać bulion, później wino, śmietankę i pastę krabową. Przez parę minut gotować na małym ogniu. Dodać szyjki rakowe i podgrzewać jeszcze przez chwilę.
  4. Filety serwować z gotowanymi ziemniakami, polane niewielką ilością sosu. Pozostały sos podać w oddzielnym naczyniu.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Dodaj komentarz

 (z http://)