Faszerowane pieczarki portobello

  17.10.2016

Pieczarki portobello różnią się od zwyczajnych pieczarek tym, że są bardziej aromatyczne oraz posiadają zdecydowanie większe kapelusze. To właśnie dzięki temu idealnie nadają się do faszerowania. Tym razem przedstawiamy propozycję dla wszystkich szukających wegetariańskich przepisów. Farsz powstał na bazie nerkowców, pasty miso i tapioki. Jednym słowem - pyszności!

Faszerowane pieczarki portobello

Składniki

  • 4 duże pieczarki portobello,
  • ok 200 g mrożonego szpinaku,
  • 1 małą cebula,
  • sól, pieprz
  • domowy sos serowy z nerkowców:
  • 1/4 szklanki nerkowców,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżka pasty miso (można użyć soli do smaku),
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć, ale one dodadzą smaku serowego),
  • 2 płaskie łyżki mąki z tapioki.

Instrukcja

Zaczynamy od zalania nerkowców gorącą wodą i odstawienia ich. Pieczarki oczyścić, można również obrać gdy są brzydkie, delikatnie wyciąć część miąższu, tak by powstały z nich miseczki. Szpinak wrzucić do garnka, ugotować, dodać pokrojony miąższ z pieczarek i cebulę, chwilę razem gotować, tak by odparowała z nich woda. Nakładamy farsz do pieczarek (może być z górką). Do nerkowców zalanych wodą dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę, wylewamy ją na patelnie i przez 2 minuty gotujemy ciągle mieszając (będzie gęstniała). Masę serową wykładamy na pieczarki, układamy ja na blaszce wysmarowanej olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku (na środkowym ruszcie) do 160 stopni przez ok 20-30 minut, do momentu aż pieczarki będą miękkie (może być różny czas w zależności od piekarnika).

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)