Falafele z bobu

  03.07.2017

Sezon na bób w pełni więc trzeba korzystać ile się da. Oprócz tradycyjnej wersji ugotowanego bobu z solą, mamy dla Was coś pysznego. Pomysł pochodzi z bloga kulinarnego "Wegannerd". Przed Wami falafele ale nie standardowo z cieciorki a z bobu! Jest przy nich trochę zabawy, bo bób należy obrać i zrobić to tak by nie zjeść większości w między czasie i pozostało coś na falafele. Zapraszamy!

Falafele z bobu

Falafele z bobu

Składniki

  • 500g bobu
  • 1/2 białej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • 1-2 łyżek kuminu
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • sporo listków świeżej mięty
  • kilka gałązek kolendry
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól do smaku
  • 4-5 łyżek mąki z cieciorki lub ryżowej
  • olej do smażenia

Instrukcja

  1. Surowy bób obierz ze skórki. Nie pytaj jak. Trzeba przez to przejść.
  2. Przygotuj w misce obrany bób, cebulę, czosnek, przyprawy (oprócz soli) oraz lekko przesiekane zioła.
  3. Całość przepuść przez maszynkę do mielenia, lub zmiel w blenderze. Masa powinna być grudkowata.
  4. By masa zaczęła się lepić dodawaj powoli mąki i mieszaj. Masa powinna się lepić, ale nie może tez być za twarda i za sucha.
  5. Spróbuj i dopraw solą do smaku.
  6. Rozgrzej olej.
  7. Uformuj na początek jeden mały kotlecik.
  8. Usmaż na rozgrzanym ogniu. Tym samym sprawdzisz czy masa się nie rozpada. Spróbuj kotlecik i ewentualnie dopraw.
  9. Formuj z masy spłaszczone kotleciki lub kulki.
  10. Smaż na złoto. Pamiętaj by na patelni/w rondlu nie było na raz za dużo kotlecików. Powinny się smażyć a nie gotować. Kiedy na patelni kotlecików jest za gęsto, olej traci temperaturę. Olej wejdzie w masę, a falafele zaczną się rozpadać. Lepiej smaż na raz mniejsza ilość.
  11. Podawaj jak masz ochotę. Na zdjęciu falafele polane sią sosem z tahini, soku z cytryny i wody.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Dodaj komentarz

 (z http://)