Eliksir z owoców dzikiej róży

  04.01.2018

Po przymrozkach, najczęściej w okolicach Nowego Roku, wybieram się na spacer, aby zebrać owoce dzikiej róży. Takie przemarznięte, miękkie. Z nich robię pyszny koncentrat różany. Na wzmocnienie :)

Eliksir z owoców dzikiej róży

Eliksir z owoców dzikiej róży

Składniki

  • 1,5 l słoik owoców dzikiej róży
  • 250 ml wódki
  • 250 ml spirytusu
  • 2-3 łyżki miodu

Przygotowanie

  1. Pełny słoik owoców dzikiej róży zalać alkoholami i odstawić w ciemne miejsce na ok. 2-3 tyg.
  2. Po tym czasie dodać miód, wstrząsnąć i odstawić na kolejny tydzień.
  3. Po tym czasie przepuścić wszystko przez wyciskarkę wolnoobrotową.
  4. Jeśli nalewka będzie za gęsta (ma być jak ajerkoniak) należy dolać wódki.
  5. Przelać do butelki.
  6. Przechowywać w lodówce do 2 mcy.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)