Dziki łosoś z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniaczanymi placuszkami

  29.01.2014

Łosoś jest jedną z tych tłustych ryb, które mimo wszystko powinny znaleźć się w naszej diecia dzięki zawartości kwasów wielonienasyconych - omega-3. Z dodatkiem zamiennika tradycyjnego czosnku - czosnkiem niedźwiedzim - który dodaje wyrazistego smaku ale jednocześnie nie pozostawia po sobie specyficznego zapachu, stanowi idealne połączenie. Dodatkowo, ziemniaczane placuszki lekko zalkalizują nasz posiłek czyniąc go jeszcze zdrowszym. Zapraszamy do wypróbowania tej zdrowej potrawy!

Dziki łosoś z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniaczanymi placuszkami

Dziki łosoś z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniaczanymi placuszkami

Składniki

  • 600 g zwięzłych ziemniaków
  • 200 g czosnku niedźwiedziego
  • 80 ml oleju z pestek winogron
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 400 g małych marchewek cukier
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 100 ml białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 15 ziaren białego pieprzu
  • 800 g filetu z dzikiego łososia
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • grubo zmielona sól morska

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać,włożyć do naczynia z perforacją i gotować przez 8 minut w temperaturze 100°C. Kilka listków czosnku niedźwiedziego odłożyć do dekoracji, resztę wrzucić na wrzącą wodę, chwilę podgotować, osączyć i zmiksować blenderem dodając olej z pestek winogron. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, posolić i smażyć małe porcje na rozgrzanym na patelni oleju.
  3. Marchewki obrać, przekroić wzdłuż i włożyć do naczynia z perforacją dodając sól, cukier i masło. Gotować przez 10 do 12 minut w temperaturze 100°C.
  4. Łososia umyć, osuszyć i podzielić na cztery równe części. Przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i włożyć do naczynia z perforacją. Na 7 minut przed końcem czasu gotowania marchewek wstawić naczynie na poziom poniżej i gotować razem z warzywamiw temperaturze 100 °C.
  5. Podzielić łososia ostrożnie na kawałki i przyprawić grubo zmieloną solą. Podawać z marchewkami i placuszkami ziemniaczanymi. Przed podaniem skropić oliwą z czosnkiem niedźwiedzim.

Uwagi

  • Gdy minie sezon na czosnek niedźwiedzi, można zastąpić go bazylią, rzeżuchą lub rukolą. Czosnek niedźwiedzi ma intensywny zapach podobny do zwyczajnego czosnku. Najlep- szym okresem na jego wyko- rzystanie jest moment przed kwitnieniem (kwiecień-maj)

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)