Dżem dyniowy

  16.11.2016

  Dynia to jedno z tych warzyw, którymi trzeba najeść się póki są w swoim sezonie. Są wtedy najsmaczniejsze i najzdrowsze. Wiele przepisów,w których dynia królowała opublikowaliśmy na przestrzeni ostatnich lat ale jeszcze takiego nie było. Nie wiemy czemu, bo przecież dżem z dynii to genialny pomysł! Nie dość, że przepyszny to jeszcze można się nim rozkoszować potem cały rok. Sprawdźcie koniecznie póki jeszcze możecie dorwać przepyszną dynię w sklepie!

Dżem z dynii

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 2 średnie pomarańcze
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 30 g żelatyny-fix deserowej

Instrukcja

Dynię kroimy w drobną kostkę, dolewamy trochę wody, wsypujemy cukier i zagotowujemy w garnku. Przykrywamy przykrywką i cały czas mieszamy, aż dynia zacznie się rozpadać. W między czasie sparzamy pomarańcze wrzątkiem. Trzemy na tarce skórkę oraz wyciskamy sok z owoców. Dodajemy do garnka razem z imbirem i żelatyną rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut cały czas mieszając. Blendujemy na jednolitą masę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Szalona marchewka

Autor: Ewa Krawczyk

Dodaj komentarz

 (z http://)