Dwukolorowy deser z kaszy jaglanej

  06.10.2016

  Zimne dni nastały wraz z rozpoeczęciem się jesieni, nie tylko tej kalendarzowej ale i tej rzeczywistej. Czujemy to nie tylko poprzez zmiany pogodowe ale również poprzez nasze obniżone humory. Z reguły w takich sytuacjach mamy ochotę sięgnąć po szybką dawkę energii - kupny słodycz. Po co jednak spożywać takie bomby kaloryczne skoro możemy coś o wiele pyszniejszego przygotować samodzielnie w zaciszu domowym? Spróbuj nowego przepisu z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad - przed Tobą dwuolorowy deser z kaszy jaglanej!

Dwukoloryw deser z kaszy jaglanej

Składniki

  • ok 1 szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • woda lub mleko roślinne,
  • 1 banan,
  • 1 gorzka czekolada lub 2 czekolady gdy lubimy bardzo wytrawne smaki,
  • syrop klonowy lub inna substancja słodząca,
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 2 łyżki masła orzechowego (ja użyłam czekoladowego),
  • orzechy arachidowe,
  • szczypta soli.

Instrukcja

Kasze jaglaną przepłukać wrzątkiem, zalać wodą lub mlekiem tak by było jej ok 4 cm więcej niż kaszy, dodać szczyptę soli. Gotować do całkowitej miękkości, wyłączyć gaz (lub prąd) jeśli kasza wchłonie płyn dolewamy go tyle był ok 4 cm ponad kaszą (oczywiście nie surowej wody tylko gotowanej lub najlepiej ciepłego mleka). Kaszę od razu mielimy blenderem ręcznym na gładką masę, musi być w niej sporo płynu, żeby bez problemu się to udało (nie obawiajcie się że jest zbyt rzadkie, kasza zgęstnieje). Połowę kaszy przekładamy do innego naczynia. Do jednej części dodajemy połamaną gorzką czekoladę (na początek 1 szt) oraz masło orzechowe, porządnie mieszamy (możemy sobie pomóc blenderem) - czekolada bardzo szybko rozpuści się w jeszcze gorącej kaszy. Próbujemy czy jest wystarczająco słodka jeśli nie dodajemy do smaku substancji słodzącej (np syropu klonowego), jeśli jest dla nas mało czekoladowa, dodajemy drugą tabliczkę. Do drugiej części kaszy dodajemy esencję waniliową, szczyptę soli oraz banana - dobrze miksujemy (można też dodać go wcześniej zmiksować), próbujemy czy jest wystarczająco słodkie, jeśli nie dosładzamy i znów mieszamy. Do słoiczków wsypujemy na spód orzechy arachidowe (mogą być lekko posiekane), wykładamy na nie warstwę czekoladową, na nią warstwę białą, przesypujemy je delikatnie posiekanymi orzechami, na nich znów układamy warstwy, wierzch zdobiąc całymi orzechami. Odstawiamy do stężenia kaszy i całkowitego ostygnięcia, najlepiej smakuje schłodzony!
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)