Duszone polędwiczki w sosie bazyliowym

  23.06.2017

Ostatnio zapraszaliśmy Was do wzięcia udziału w konkursie organizowanym wraz z autorką bloga kulinarnego "Po prostu pysznie". Dzisiaj przedstawiamy Wam przygotowany przepis przez autorkę tego bloga, przy użyciu noża Zwilling. Przed Wami duszone polędwiczki w sosie bazyliowym. Do tego proponowane młode ziemniaczki ze świeżym koperkiem. Świetny pomysł na rodzinny, tradycyjny obiad, bo prosty i pyszny. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Duszone polędwiczki w sosie bazyliowym

Duszone polędwiczki w sosie bazyliowym

Składniki

  • 700 g polędwiczek wieprzowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok. 1 szklanki wody
  • 3 łyżki pesto bazyliowego
  • 300 g selera naciowego
  • 200 g śmietany 18% lub 30%
  • natka koperku
  • kilka listków świeżej bazylii lub ewentualnie suszonej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • Dodatkowo:
  • młode ziemniaki + koperek
  • surówka z marchewki

Instrukcja

Umyte, osuszone i oczyszczone z błon mięso kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy lekko oprószamy solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso z obu stron, na rumiano. Usmażone mięso zalewamy je wodą tak, by je prawie pokryła, dodaję posiekany czosnek, drobno pokrojoną bazylię, koperek oraz seler naciowy posiekany w cienkie plasterki. Lekko wszystko solimy, dodajemy pieprz cytrynowy lub zwykły, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, pesto bazyliowe, dusimy mięso na małym ogniu do miękkości mięsa.

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Po prostu pysznie

Dodaj komentarz

 (z http://)