Dorada w warzywach

  18.02.2014

Proste, szybkie i zdrowe danie to to czego szuka każdy z nas. Dlatego też dzisiaj przedstawiamy doradę w warzywach – połączenie ryby, dzięki której zdobywamy niezbędne naszemu organizmowi kwasy omega-3 z warzywami, które nie tylko zawierają dużo witamin i składników mineralnych ale również błonnika. Zapraszamy!

Dorada w warzywach

Dorada

Składniki

  • 4 oprawione dorady (po ok. 400 g)
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 2 zielone cukinie
  • 2 żółte cukinie
  • 4 małe gałązki tymianku
  • 4 małe gałązki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • 1 cytryna gruboziarnista sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 800 g małych ziemniaków

Do uderzeń pary

  • ok. 150 ml wody

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować.
  2. Papryki przekroić na pół, oczyścić, umyć i pokroić na spore kawałki. Cukinie umyć i pokroić w talarki. Szalotki obrać i pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać.
  3. Rybę oskrobać z łuski, umyć, odsączyć z nadmiaru wody, skropić sokiem cytrynowym, przyprawić solą i pieprzem i włożyć do sporej brytfanny.
  4. Ugotowane ziemniaki, paprykę, cukinię, szalotkę i czosnek oraz umyte zioła rozłożyć dookoła ryby.
  5. Oliwę wymieszać z solą i pieprzem. Pokropić nią rybę, ziemniaki i pozostałe warzywa i piec w piekarniku.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele!.

Dodaj komentarz

 (z http://)