Domowy kisiel owocowy

  01.08.2016

 Pyszne, najświeższe, słodkie - co to? Nic innego jak owoce sezonowe! Używamy je do wszystkiego, czy to do porannej owsianki, czy to do domowych wypieków czy po prostu jako słodką przekąske. Tym razem przedstawiamy Wam przepis autorki bloga kulinarnego Wegannerd, która proponuje pyszny kisiel owocowy. Jakaś słodka odmiana zawsze miło smakuje, dlatego koniecznie spróbuj! Zapraszamy!

Domowy kisiel owocowy

Składniki

  • 2 szklanki owoców: malin/porzeczek/agrestu
  • 1 L wody
  • ew 2 łyżki cukru/ksylitolu/syropu z agawy lub innego słodkiego syropu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub z maranty trzcinowej Arrowroot

Instrukcja

  • Owoce umyj i wybierz liście i inne paprochy.
  • Przenieś do garnka i zalej wodą.
  • Gotuj na małym ogniu około 45-60 minut.
  • Owoce dobrze odcedź.
  • Dodaj cukier.
  • Kiedy kompot bulgocze dodaj skrobię i mieszaj.
  • Przelej kisiel do naczynek.
  • Jedz na ciepło lub schłodzone.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

    Dodaj komentarz

     (z http://)