Domowe prażynki

  06.06.2016

  Niedługo będzie coraz więcej okazji do podjadania słonych przekąsek - zbliżają się mecze piłki nożnej, podczas których lubimy pić zimne piwo i przekąsać je czymś słonym. Wiemy doskonale, że wszystkie przekąski wpływają na naszą masę ciała (więcej na 'czy podjadanie powoduje tycie?') ale mimo to ciężko jest oprzeć się pokusie. Warto więc wprowdzić zamienniki niezdrowych, kupnych przekąsek, przygotowując zdrowsze ich wersje w zaciszu własnej kuchni. W związku z tym, zapraszamy Was do wyprówbowania domowych prażynek, których smak możecie sami kontrolować, dobierając odpowiednie przyprawy czy zioła. Do ich przygotowania potrzebny Wam będzie wok, polecamy oczywiście wok firmy Ballarini!

Domowe prażynki

Składniki

  • kilka papierów ryżowych (tych do sajgonek), najlepiej najmniejszych,
  • olej do smażenia

Instrukcja

Składniki są niewyszukane i łatwo dostępne. Potrzebne też będą szczypce do wyciągania prażynek. Wystarczy w woku (np. tym Ballarini) lub dużej patelni rozgrzać trochę oleju, włożyć 1 papier ryżowy, poczekać moment aż zacznie się zwijać i wyciągnąć z patelni na talerz wyłożony papierem. Postępujemy tak z dowolną ilością papierów ryżowych. Można je po wyjęciu posypać wędzoną lub słodką papryką i połamać na mniejsze kawałki. Trzeba pamiętać tylko żeby za długo ich nie trzymać w oleju bo błyskawicznie się przypalają.
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad
  • Autor: Edyta Stępczyńska

    Dodaj komentarz

     (z http://)