Domowe mleko z orzechów nerkowca

  26.04.2017

Coraz większą popularnością cieszą się napoje mlekopodobne na bazie produktów roślinnych, czy to orzechów czy to kasz (np. kaszy jaglanej). Powodem nie jest wyłącznie nietolerancja mleka krowiego, dieta wegańska ale również to, że często takie napoje są smaczne, świetnie pasują do kawy ale i do smoothies. Dodatkowo, są bogate w wiele składników mineralnych ale i białko. Polecamy spróbować ich ale przede wszystkim przygotować je samodzielnie w domu, takie są naprawdę bogatym źródłem składników mineralnych bez dodatku cukru!

Domowe mleko z orzechów nerkowca

Składniki

  • 750 ml wody ( użyłam mineralnej niegazowanej)
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 suszone daktyle bez pestek
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • szczypta soli himalajskiej różowej (taką używam na co dzień)

Instrukcja

Jak widać na jednym ze zdjęć, wszystkie składniki umieściłam w dzbanku, który przykryłam i pozostawiłam na co najmniej 6 godzin. Można na całą noc. Ciekawostką jest fakt, że nerkowce jako jedyny gatunek orzechów nie trzeba długo moczyć, można ten etap ostatecznie pominąć. Ja jednak postawiłam na moczenie :) Po kilku godzinach przelałam zawartość dzbanka do blendera i wszystko razem zmiksowałam. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie doprowadzić do przegrzania mleka. W tym przypadku wystarczyło dosłownie kilka chwil, po których uzyskałam kremowe mleko. Tu mój blender się postarał, bo naprawdę nie widziałam potrzeby przecedzania mleka. Wyszło idealne! Mleko można przechowywać w lodówce do 3 dni. Kiedy sięgnęłam po nie na drugi dzień lekko się rozwarstwiło, ale wystarczyło je przemieszać łyżką i konsystencja wróciła do normy :)

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)