Domowa granola

  23.05.2016

 Zdrowe, racjonalne żywienie to między innymi umiejętność komponowania pełnowartościowych posiłków. Pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i nasiona stanowią ważne składniki takiego posiłku. Dlatego istotne jest włączanie ich do swojej diety. Możemy zrobić to na wiele sposobów, jednak zdrowa, domowa granola to jedna z szybszych form przemycenia dużej ilości dobroci w jednym daniu. Skosztuj i sam się przekonaj jaka jest pyszna!

Domowa granola

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka płatków jęczmiennych,
  • 1 szklanka słonecznika,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 2 – 3 szklanki rodzynków (w zależności jaką słodką chcemy mieszankę),
  • 1 słoik dowolnego dżemu lub powideł (o dobrym składzie, lub najlepszy domowy), ja użyłam domowego dżemu brzoskwiniowego, daję też mus jabłkowy, lub powidła śliwkowe
  • 4 łyżki melasy,
  • 2 łyżki oleju,
  • ew. cynamon

Instrukcja

Wymieszać suche składniki – oprócz rodzynek – dodać dżem, melasę i olej, dobrze wymieszać, jeśli jest bardzo suche można dodać jeszcze dżemu. Rozłożyć całość na blaszce do pieczenia (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni i pieczemy granole minimum 40 minut, co kilka minut mieszając żeby się równo przypiekała. Gdy już uzyskamy odpowiedni stopień zbrązowienia możemy dołożyć do nich rodzynki i jeszcze chwilę piec. Można je też dodać już po wyjęciu z piekarnika, nie należy ich długo piec bo się przypiekają i robią gorzkie. Po wyłączeniu piekarnika, granolę najlepiej pozostawiać do ostygnięcia na blaszce, później przesypać do pojemników.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)