Czekoladowe babeczki bezglutenowe

  14.06.2016

Uwielbiasz słodycze ale wolisz te domowe? Boisz się słodyczy kupnych bo jesteś na diecie bezglutenowej? Nie masz czasu ale chcesz szybko przygotować coś na kawę z rodziną czy znajomymi? Oto przepis dla Ciebie! Szybkie, czekoladowe, bezglutenowe babeczki, do których możesz dodać co tylko zechcesz - orzechy, nasiona, wiórki kokosowe...to zależy od Ciebie. Nie marnuj czasu tylko spróbuj i przekonaj się jak są pyszne!

Czekoladowe babeczki bezglutenowe

Składniki

  • 1 i 1/3 filiżanki (amerykańska miarka cup) mąki z ryżu brązowego,
  • 1/2 szklanki dowolnego cukru (lub trochę więcej),
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • ew. orzechy.

Instrukcja

Najpierw wlewamy do miski wszystkie mokre składniki, dodajemy suche, dobrze mieszamy, formę do muffinek wykładamy papierkami, nalewamy masę do wysokości 3/4 i pieczemy przez ok 25 minut w 180 stopniach. Możemy na wierzchu przed pieczeniem ułożyć nerkowce lub inne orzechy. Jeśli będziecie sami mielić ryż w babeczkach będzie wyczuwalna gruboziarnista mąka (w sklepach też można na taką trafić), niektórym może takie chrupanie przeszkadzać, dlatego lepiej użyć drobno zmielonej mąki.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)