Czekolada śliwkowa w garnuszku z lini Servin Tavola

  01.10.2014

Czy może być coś lepszego niż łakocie bez dodawania cukru? Nie, zdecydowanie nie. A taki jest właśnie dzisiejszy przepis – czekolada śliwkowa – to nic innego jak połączenie kakao ze śliwkami. Iście zdrowy eliksir – składniki odżywcze śliwek oraz makro i mikroelementy zawarte w prawdziwym, gorzkim kakao to to co łasuchy mogą wcinać do woli. A to wszystko przygotowane w jednym z naszych malutkich garnuszków lini Servin Tavola, zapraszamy!

Czekolada śliwkowa

Czekolada śliwkowa

Składniki

  • 2 kg dojrzałych śliwek
  • 200 g gorzkiego kakao
  • chlust nalewki śliwkowej lub rumu
  • opcjonalnie miód lub cukier brązowy do smaku (jeśli śliwki nie są słodkie)

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, wyjmujemy z nich pestkę i w kawałkach umieszczamy w sporym garnku.
  2. Śliwki smażymy na malutkim ogniu często mieszając przez ok. 2-3 godziny.
  3. Po 2-3 godzinach pierwszego dnia, zdejmujemy śliwki z ognia.
  4. Smażenie powtarzamy jeszcze przez dwa dni. W sumie smażymy śliwki przez 3 dni po 2-3 godziny dziennie.
  5. Śliwki puszczą sok i rozpadną się. Uzyskamy konsystencję gęstej konfitury.
  6. Trzeciego dnia dodajemy do śliwek nalewkę lub rum oraz kakao. Mieszamy całość i smażymy do końca.
  7. Czekoladę śliwkową przekładamy do wyparzonych słoików i przechowujemy w lodówce.

Uwagi

  • Jeśli śliwki nie będą zbyt dojrzałe i słodkie, dosładzamy całość brązowym cukrem lub miodem.
  • Nalewkę czy rum możemy pominąć.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego odczaruj gary.

Autor: odczaruj gary

Dodaj komentarz

 (z http://)