Czarny ryż, hummus z batatów i chipsy z jarmużu

  18.04.2016

  Marek Zaremba, autor bloga kulinarnego Gotuj zdrowo, przygotwał pyszne, odżywcze i zdrowe danie. Przed Wami dzisiaj hummus ze słodkich ziemniaków w towarzystwie niedocenianego czarnego ryżu i chipsów z jarmużu. Połączenie wszystkich tych produktów to nie tylko iście aromatyczna uczta dla naszych podniebień, ale również bomba energetyczno-mineralna dla naszego organizmu. Koniecznie wbpróbuj ten przepis!

Czarny ryż, hummus z batatów i chipsy z jarmużu

Składniki

    • 1,5 szklanki ugotowanego czarnego ryżu
    • owoc granatu

Do chipsów

    • 2 szklanki jarmużu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sok z 1/2 cytryny
    • szczypta soli

Do hummusu

  • 1 mniejszy słodki ziemniak (batat)
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 1 mniejszy ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1/4 szklanki wody mineralnej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta oregano

Instrukcja

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Gotuj zdrowo

Autor: Marek Zarembaa

Dodaj komentarz

 (z http://)